hou t was

De presentatie

Televisie

RTV-Noord heeft vanaf september 2009 een serie van 34 korte documentaires uitgezonden op basis van de interviews. In deze documentaires werden de gesprekken omlijst met historische foto´s, filmfragmenten, foto´s van objecten uit musea en andere erfgoedinstellingen, foto´s uit het privé-bezit van de geÎnterviewden, archiefstukken etc. De kijker volgt een reis door de provincie en krijgt een beeld van het leven van Groningers in de periode 1930 tot circa 2000.

Organisaties in het erfgoedveld kunnen gebruik maken van de nog niet gemonteerde interviews voor eigen presentaties. Meer dan 200 uur aan archiefmateriaal zal worden toegevoegd aan het archief van GAVA. Daar kan door iedere onderzoeker/programmamaker/tentoonstellingsmaker/belangstellende gebruik van worden gemaakt. De duurzaamheid van het project wordt hiermee gegarandeerd. Een database beschrijft de interviews op onderwerpniveau. Die database zal vanaf juni 2010 worden aangeboden via de website van de Groninger Archieven.

Internet

Vanaf 1 maart 2011 worden de interviews gepresenteerd op internet en op de Groninger Verhalenboom. De internetpresentatie gebeurt via www.houtwas.nl. De website is de basissite. De interviews kunnen tevens worden gezien op de collectiesites van de Groninger Archieven en het GAVA: www.groningerarchieven.nl, www.gava.nl en het landelijke www.archieven.nl. Daarnaast worden de interviews aangeboden aan www.hetverhaalvangroningen.nl. In samenwerking met RTV-Noord worden op www.houtwas.nl ook de tv-documentaires getoond. Belangstellenden kunnen rechtstreeks zoeken in de interviews gesorteerd op naam, regio en thema.

Verhalenboom

Er is een doorlopende mobiele presentatie via De Groninger Verhalenboom.
De tv-documentaires die door RTV-Noord van de interviews zijn gemaakt worden al sinds juni 2010 gepresenteerd op de Groninger Verhalenboom, een initiatief van het Huis van de Groninger Cultuur. De Verhalenboom reist door de provincie langs musea, verzorgingstehuizen, ziekenhuizen, gemeentehuizen, bibliotheken en andere openbare gebouwen.

Mogelijkheden erfgoedveld

Organisaties in het erfgoedveld kunnen kosteloos gebruik maken van de interviews voor eigen presentaties. Er kan daarvoor worden gezocht op www.houtwas.nl. Medewerkers van het GAVA kunnen de filmbeelden leveren. Fragmenten kunnen op aanvraag worden gemonteerd. Dit kan ook op verzoek onderzoeker, programmamaker, tentoonstellingsmaker en andere belangstellenden. De duurzaamheid van het project wordt hiermee gegarandeerd. Een database beschrijft de interviews op onderwerpniveau. Met RTV-Noord is de afspraak gemaakt dat de interviews na uitzending ook zonder licentiekosten kunnen worden gebruikt door organisaties in het erfgoedveld.