Uw zoekacties: Films en filmfragmenten
xFilms en filmfragmenten
Zoeken in Films en filmfragmenten
Films en filmfragmenten
>
Zoektermen
 
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

64 films en filmfragmenten
sorteren op:
weergave:
 
 
Pagina: 3
 
 
thumbnail
7 fragmenten
Film0085 Interview met mevrouw Bakker-Anjewierden, 2010-04-14
Datering:
2010-04-14
Nummer:
0085
Opdrachtgever:
GAVA / RHC Groninger Archieven
Inhoud:
Interview met mevrouw Grietje Bakker-Anjewierden (geboren op 13 februari 1921 in Den Andel). Mevrouw Bakker-Anjewierden was het oudste kind in een gezin met drie kinderen. Haar vader was landarbeider. Haar moeder werkte van mei tot oktober bij boeren op het land. Toen ze een jaar of acht was kocht haar vader een boot en werd garnalenvisser. Daarnaast plukte vader mosselen die hij, evenals garnalen, uitventte nadat ze thuis waren gepeld door zijn vrouw en dochter. Ook verkocht vader zelf verbouwde groente. Mevrouw Bakker-Anjewierden ging op haar twaalfde van school. Na een jaar thuis gewerkt te hebben, waar ze allerlei werkzaamheden deed, was ze korte tijd kindermeid en vervolgens enkele jaren dienstmeid. Ze volgde een naaicursus in de stad Groningen en werd op haar achttiende coupeuse. Ze deed dit werk tot ongeveer haar vijftigste. Mevrouw Bakker-Anjewierden vertelt onder andere over haar jeugd; het werk van haar ouders; het thuiswerken; turnen bij gymnastiekvereniging Unitas in Den Andel; haar werk als (kinder)meid en coupeuse (onder meer op een naaiatelier in de Tweede Wereldoorlog en bij boerinnen thuis) en de kleding die ze maakte.
Thema:
Hou t was
Vorm van de bronfilm:
Video
Kleur:
Kleur
Geluid:
Ja
Starttijd:
00:00:00:00
Eindtijd:
00:35:38:00
Organisatie: Groninger Archieven
 
 
 
 
 
thumbnail
13 fragmenten
Film0087 Interview met de heer K.H. Poel, 2009-02-27
Datering:
2009-02-27
Nummer:
0087
Opdrachtgever:
GAVA / RHC Groninger Archieven
Inhoud:
Interview met de heer K.H. Poel (geboren 8 maart 1933) uit Bellingwolde. Zijn grootouders kwamen vanuit De Lethe naar Bellingwolde waar ze een boerderij begonnen met wat bouwland, veengrond en enkele melkkoeien. De heer Poel nam op zijn achttiende de ouderlijke boerderij (een gemengd bedrijf) over na het overlijden van zijn vader. Hij vertelt over het turf afgraven, het uitventen van de turf in de winter en de aanmaak en verbetering (o.a. diep ploegen) van nieuwe landbouwgrond. Verder komen allerlei aspecten van het boerenwerk aan de orde zoals de mechanisatie in de landbouw; de teelt van fabrieksaardappelen en koren; de handel met commissionairs in graan en de opkomst van landbouw coƶperaties; de landbouwvereniging Vriescheloo; de herenboeren, de kleinere boeren in de streek en de komst van Zeeuwse en Brabantse boeren; het "noaberschap"; het vervoer per schip en het laden van een aardappelschip; contacten met Duitsland; wateroverlast en het schouwen van sloten voor het waterschap.
Thema:
Hou t was
Vorm van de bronfilm:
Video
Kleur:
Kleur
Geluid:
Ja
Starttijd:
00:00:00:00
Eindtijd:
00:55:23:00
Organisatie: Groninger Archieven
 
 
 
 
 
thumbnail
17 fragmenten
Film0084 Interview met de heer Bert Veeman, 2009-05-26
Datering:
2009-05-26
Nummer:
0084
Opdrachtgever:
GAVA / RHC Groninger Archieven
Inhoud:
Interview met oud huisarts Bert Veeman, geboren op 3 maart 1933 te Meeden. Als boerenzoon wilde de heer Veeman aanvankelijk veearts worden, maar hij koos uiteindelijk voor een studie medicijnen, nadat hij het lyceum in Veendam had gevolgd. Hij overwoog om zich te specialiseren in de chirurgie maar werd huisarts omdat het generalistische aspect hiervan hem aantrok. Na zijn studie moest hij anderhalf jaar in militaire dienst waar hij militair controle arts was. Na twee jaar waarnemer te zijn geweest in diverse praktijken verhuisde hij in 1965 met zijn echtgenote naar Bellingwolde waar hij een huisartspraktijk overnam. Samen met zijn vrouw werkte hij dertig jaar in deze praktijk. Ook was hij actief op het gebied van natuurbescherming in Bellingwolde. De heer Veeman vertelt over zijn jeugd en schooltijd, zijn studietijd in de stad Groningen, zijn diensttijd en zijn ervaringen als waarnemer. Verder vertelt hij over zijn werkzaamheden en ervaringen als huisarts, zijn manier van werken en de omgang met patiƫnten en collega's. Ook gaat hij in op de ontwikkelingen en veranderingen op zijn vakgebied en geeft hij zijn visie hierop.
Thema:
Hou t was
Vorm van de bronfilm:
Video
Kleur:
Kleur
Geluid:
Ja
Starttijd:
00:00:00:00
Eindtijd:
01:40:59:00
Organisatie: Groninger Archieven
 
 
 
 
 
thumbnail
11 fragmenten
Film0083 Interview met de heer Eltje Dijkema, 2009-05-14
Datering:
2009-05-14
Nummer:
0083
Opdrachtgever:
GAVA / RHC Groninger Archieven
Inhoud:
Interview met de heer Eltje Dijkema geboren 19 augustus 1934 te Wagenborgen. De heer Dijkema woont al zijn hele leven aan de Hoofdweg in Wagenborgen. Zijn vader, een boerenzoon uit Hoeksmeer, begon er in 1933 een stelmakerij annex meubelmakerij. Ook maakte hij lijkkisten. Zoon Eltje werkte mee in het bedrijf. Hij leerde het stelmaken van zijn vader en volgde een cursus meubelmaken. Op den duur richtte het bedrijf zich steeds meer op de inrichting van woningen (stoffering, tapijt, gordijnen). Toen vader Dijkema eerste helft jaren zestig overleed, zette zoon Eltje het bedrijf voort en bleef zijn hele leven actief in de zaak. Vanaf 1964 was hij ook drager en later voorganger bij de uitvaartvereniging. Vanaf 1971 was hij actief bij de vrijwillige brandweer. De heer Dijkema vertelt over het werk van de stelmaker en de samenwerking met de smid, de verzuiling onder het klantenbestand in Wagenborgen, het uitzoeken en drogen van geschikt hout, het maken van gereedschappen (o.a. een dorsvlegel) en doodskisten, de verdiensten van een stelmaker, de opkomst van de luchtbanden en de mechanisatie, begrafenissen in Wagenborgen (o.a. n.a.v. de brand in "Groot Bronswijk"), de teloorgang van de kleine middenstand en het werk van de vrijwillige brandweer. Tenslotte laat de heer Dijkema in de stelmakerij een Brons motor, een zaagmachine, gereedschappen en (miniatuur)werktuigen zien (o.a. een "malle jan" en verschillende typen kruiwagens en boerenwagens). Hij geeft hierbij een uitgebreide toelichting.
Thema:
Hou t was
Vorm van de bronfilm:
Video
Kleur:
Kleur
Geluid:
Ja
Starttijd:
00:00:00:00
Eindtijd:
01:24:18:00
Organisatie: Groninger Archieven
 
 
 
Pagina: 3
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS